Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Elevi și absolvenți de succes
Elevii și absolvenții instituțiilor de învățământ profesional tehnic inspiră prin pasiunea lor față de meseria pe care au ales-o și o practică cu succes. În cadrul campaniei „Meserie pe plac, viitor asigurat” vom prezenta istoriile de succes ale absolvenților școlilor profesionale, colegiilor și centrelor de excelență, care și-au lansat propriile afaceri sau și-au găsit un loc de muncă în companii prestigioase imediat după absolvire.

Petru CHICU, bucătar, absolvent al ȘP Nr.2 din Chișinău, proprietarul restaurantului KIKU Steak & Wine:

Petru Chicu este unul dintre cei mai cunoscuți bucătari din Moldova. Dragostea pentru gătit a deprins-o de mic de la părinții săi, de aceea s-a înscris fără ezitare la școala profesională, pe care au absolvit-o aceștia. Petru își amintește cu recunoștință de profesorii de la care a deprins secretele artei culinare. Nu a încetat să se perfecționeze. A lucrat ca bucătar, iar apoi ca bucătar-șef în mai multe restaurante. Astăzi este proprietarul unui local care îi poartă numele. Spune cu mândrie că la Chișinău acesta este singurul restaurant deschis de un bucătar. Petru le împărtășește cu plăcere măiestria sa începătorilor în ale gătitului. Iar principalul sfat pe care li-l dă este să își urmeze cu pasiune visul, fără să le fie frică de dificultăți sau greșeli.

 

Vitalie VRABII, croitor, absolvent al Centrului de Excelență în Industria Ușoară (fosta ȘP nr.1) din Chișinău, fondatorul brandului de cămăși „Passer”:

La absolvirea gimnaziului, Vitalie Vrabii a decis să-și continuie studiile la o școală profesională. A ales profesia mamei sale – croitoria. Ulterior tânărul a urmat o facultate și un masterat în domeniul industriei textile. Vitalie spune că la universitate a căpătat abilități de manager, însă fără meseria învățată la școala profesională nu ar fi reușit să pună afacerea pe picioare. Mica fabrică de confecții a lui Vitalie își desfășoară activitatea în câteva încăperi, închiriate chiar pe teritoriul școlii pe care el a absolvit-o. Pentru a-și semna produsele, tânărul și-a creat propriul brand. Produsele Passer sunt vândute în trei magazine din Chișinău. La numai doi ani de la lansarea pe piață, marca are deja consumatori fideli. Parteneriatul dintre fabrică și școală nu se rezumă doar la închirierea spațiilor de producție. Mama lui Vitalie, care acum îi este și colegă de serviciu, este fericită că fiul nu doar i-a îndrăgit meseria, dar a și transformat-o  într-o afacere prosperă.

 

Cristian PANCIȘIN, proaspăt absolvent al Centrului de Excelență în Transporturi (fostul Colegiu de Transporturi) din Chișinău, angajat:

Cristian Pancișin este proaspăt absolvent al Centrului de Excelență în Transporturi. Datorită unei bune cunoașteri a limbii franceze, a făcut o stagiere teoretică și practică la Redon, Franța. Cristian spune că pentru el, ca profesionist în devenire, a fost o experiență de neprețuit. La întoarcere din Franța, Cristian și-a făcut practica în service-ul celui mai mare importator auto din Moldova. Ulterior, chiar dacă nu obținuse încă diploma, a fost angajat. Directorul Centrului de Excelență spune că este o practică frecventă, ca agenții economici din domeniul transporturilor să-și recruteze viitorii angajați încă pe perioada studiilor. Cristian este mulțumit de noul său loc de muncă, pentru că acesta îi permite să acumuleze experiență și să aplice în practică abilitățile căpătate la școală. Pasionat de meseria sa, el vrea să facă și o facultate în același domeniu.

 

Floricultura (Școala profesională din Bubuieci):

Zinaidei Draguțan florile i-au plăcut încă din copilărie. Când a venit timpul să-și aleagă viitoarea meserie, a mers la singura instituție care pregătește floricultori – Școala profesională din Bubuieci. În timpul anilor de studii a făcut stagiul de practică la o întreprindere specializată în creșterea florilor din Trușeni, unde s-a și angajat după absolvire. După 3 ani de muncă, Zinaida recunoaște că multe din abilitățile pe care le folosește acum în activitatea zilnică le datorează cunoștințelor căpătate la școală. Ecaterina Munteanu este și ea absolventă a aceleiași școli profesionale. Ecaterina spune că de pe băncile școlii a venit la angajator un specialist calificat.