Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
La Centrul de Excelență în IT lucrările de renovare sunt în toi
13.04.2017

3 min minJoi, 13 aprilie, Viceministra educației, Cristina Boaghi, a efectuat o vizită de documentare a lucrărilor de renovare desfășurate la Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale (CEIT). Acesta este unul din cele zece centre de excelență care urmează să fie reparate capital cu sprijinul Uniunii Europene, în cadrul programului de suport bugetar pentru modernizarea învățământului profesional tehnic.

În cadrul vizitei de lucru, Viceministra educației s-a întâlnit cu administrația instituției și reprezentanții companiei de construcții, ținând să le atragă atenția asupra necesității asigurării  calității lucrărilor.

„Ministerul Educației investește eforturi și resurse importante pentru modernizarea învățământului profesional tehnic și mizăm pe corectitudinea și responsabilitatea maximă a tuturor celor implicați în acest proiect masiv de reconstrucție. Vom monitoriza atent cum se desfășoară reparația în toate instituțiile de învățământ, pentru a asigura un nivel cât mai calitativ al lucrărilor”, a menționat Cristina Boaghi.

De asemenea, Viceministra educației a apreciat faptul că lucrările de reconstrucție la CEIT se desfășoară conform graficului stabilit, însă a atenționat asupra mai multor aspecte ale lucrărilor care urmează a fi îmbunătățite, inclusiv detaliile de finisaj.

CEIT a început lucrările de reconstrucție în luna decembrie 2016 și continuă pe parcursul anului curent. Până în prezent s-a reușit reparația integrală a unui bloc de studii, acoperișurile la două blocuri, o parte a sălii de festivități și o parte a blocurilor sanitare.

„Am reușit executarea unui volum de 30% din totalul lucrărilor preconizate pentru reconstrucţia acestei instituții. Sperăm că până la începutul noului an de studii vom finisa lucrările integral”, a precizat inginerul-șef al companiei de construcții, Ion Casap.

Reconstrucția capitală a centrelor de excelență se desfășoară în conformitate cu obiectivele Strategiei de dezvoltare a învățământului profesional tehnic pentru anii 2013-2020. Una din prevederile acesteia este și asigurarea condițiilor de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități, astfel că blocurile de studii renovate vor fi dotate cu rampe de acces și blocuri sanitare adaptate necesităților acestor persoane.

„În prezent, la Centrul de Excelență în IT își fac studiile trei elevi cu dizabilități, inclusiv utilizatori de scaun rulant”, a precizat directorul instituției, Vitalie Zavadschi.

Bugetul lucrărilor de reconstrucție a Centrului de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale constituie peste 21 mln. de lei. În total, pentru reconstrucția capitală a centrelor de excelență în anul 2017 au fost alocați circa 100 mln de lei din partea Uniunii Europene.