Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Consiliul Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic - în vizorul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării
18.04.2019

 

În perioada de 16-17 aprilie curent, circa 90 de profesori coordonatori și 95 de lideri ai Consiliilor elevilor din școli profesionale, colegii și centre de excelență au discutat despre organizarea unui proces democratic de delegare a propriilor reprezentanți în Consiliul Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic de pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării pentru anul de studii 2019-2020 (CNE ÎPT).

În cadrul a 2 ateliere de formare, tinerii și profesorii, au avut un dialog despre reprezentarea intereselor tuturor elevilor în diverse structuri consultative și decizionale, precum și despre rolul de bază al Consiliiilor elevilor în instituțiile de învațământ profesional tehnic. În acest context, elevii au împărtășit experiențe de consultare a opiniei elevilor și de luare în considerare a acesteia în procesul decizional.

Prezentă la evenimente, Angela Cutasevici, Secretar de Stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a menționat angajamentul constant al ministerului de a promova participarea elevilor în procesul decizional la toate nivelurile. În acest sens, dna Cutasevici, a afirmat că ,,…suntem deschiși la toate propunerile tinerilor pentru a contribui la dezvoltarea personală și profesională a viitorilor cetățeni și specialiști, iar acest proces este imposibil fără luarea în considerare a opiniei elevilor.’’

Membrii Consiliului Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic din anul curent de studii au prezentat participanților recomandări privind organizarea unui proces transparent, accesibil și în siguranță pentru toți elevii de alegere a candidaților pentru CNE ÎPT.

Pentru a facilita acest proces, membrii CNE ÎPT din actuala componență au elaborat un poster despre ce este și care sunt atribuțiile CNE ÎPT, care sunt beneficiile și angajamentele asumate de către viitorii membri. Posterul a fost distribuit în toate instituțiile de învățământ profesional tehnic.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu partenerii de dezvoltare - Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova, Asociația Educație pentru Dezvoltare, Fundația Liechtenstein Development Service - a anunțat desfășurarea, în perioada aprilie-mai 2019, a concursului pentru selectarea noii componențe a CNE ÎPT pentru anul de studii 2019-2020.