Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
O nouă curricula va fi aplicată în învățământul profesional tehnic începând cu 1 septembrie 2016
12.03.2016

57bc08dda717912 martie, 2016 - O nouă abordare în elaborarea curricula în domeniul profesional tehnic a fost prezentată cadrelor didactice sâmbătă, 12 martie 2016, în timpul primului atelier de instruire, organizat de Ministerul Educației cu sprijinul Proiectului de asistență tehnică al UE. La eveniment au participat peste 200 de cadre didactice din toate colegiile din țară.

“Suntem în plin proces de reformă al învățămîntului profesional tehnic (ÎPT), ce și-a propus să îmbunătățească calitatea educației în acest domeniu. Un element important al reformei este elaborarea unei noi curricula, care are rolul să modernizeze și să uniformizeze procesul de predare a specialităților la nivel de sistem. Astăzi venim cu o prezentare generală a cadrului de referință al curricula, precum și aspecte metodice ce țin de elaborarea Planurilor de învățământ”, a menționat la deschiderea atelierului Silviu Gâncu, Șef Direcție ÎPT, Ministerul Educației.

Adrian Stoica, Lider de Echipă, Proiectul de asistență tehnică al UE, a menționat în context că reforma învățămîntului profesional tehnic se desfășoară într-un ritm accelerat, urmând să fie resimțită în scurt timp și de către elevi. „Până în prezent s-a lucrat intens cu piața muncii și partenerii sociali – în special Comitetele Sectoriale – am aflat care sunt cerințele acestora față de viitorii absolvenți. Acum urmează elaborarea unei noi curricula care să răspundă acestor cerințe și să ofere pieței muncii o nouă generație de absolvenți – mai bine pregătiți nu doar profesional, dar și din punct de vedere al comunicării și altor competențe sociale”, a mai spus acesta.

Noua curricula va fi aplicată începând cu 1 septembrie 2016, pentru noul an de învățământ. Până atunci vor fi organizate instruiri similare pentru întreg corpul profesoral din învățământul profesional tehnic, precum și elaborarea unui Ghid metodologic privind elaborarea noilor curricula.

Atelierul de formare a cadrelor didactice cu privire la noua abordare curriculară în ÎPT face parte din seria de activități organizate de Ministerul Educației ca parte a reformei învățământului profesional tehnic, în conformitate cu Codul Educației al Republicii Moldova și Strategia de dezvoltare a învățământului profesional tehnic pentru anii 2013-2020.

Atelierul a fost organizat de Ministerul Educației în cadrul proiectului de asistență tehnică în domeniul formării profesionale, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de GOPA.