Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Știri
26.05.2017

Pentru a pregăti specialiști de calitate, învățământul profesional are nevoie de analiza pieței muncii

Mai mulți oficiali și experți din domeniul formării profesional tehnice și pieței muncii din R. Moldova au participat miercuri, 24 mai, la o masă rotundă privind posibilitățile de estimare a necesităților actuale ale pieței muncii și prezentarea unei metodologii de aliniere a sistemului educațional la cerințele angajatorilor.

18.05.2017

Procesul de certificare a competențelor dobândite în context nonformal, discutat în cadrul unei conferințe

Necesitatea evaluării și certificării cunoştinţelor şi competenţelor dobândite de către cetățeni în afara instituțiilor de învățământ formal a fost discutată astăzi, în cadrul unei conferințe la care au luat parte circa 60 de participanți.

23.05.2017

Moldova a studiat experiența României pentru modernizarea învățământului profesional tehnic

28 de specialiști din domeniul învățământului profesional tehnic (ÎPT) din Republica Moldova,  reprezentanți ai Ministerului Educației, Agenției Naționale pentru Asigurarea Calității în Învățământul Profesional (ANACIP), centrelor de excelență,  colegiilor și școlilor profesionale au efectuat o vizită de studiu în România, în perioada 15-20 mai 2017.

03.05.2017

Rolul Comitetelor Sectoriale discutat în cadrul unui atelier de lucru la Chișinău

Reprezentanții Comitetelor Sectoriale (CS), Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerului Educației, precum și experți naționali și internaționali în domeniul formării profesionale s-au reunit miercuri, 3 mai, în cadrul unui atelier de lucru la Chișinău.

18.05.2017

Specialiștii moldoveni studiază experiența sistemului de învățământ dual din Germania

Zece oficiali din Republica Moldova participă în perioada 14-20 mai 2017 la o vizită de studiu în Germania pentru documentarea modelului german de realizare a învățământului profesional prin sistem dual. Această formă de învățământ presupune că 70% din studii are loc la întreprindere, iar 30% la școală.

15.05.2017

Elevii școlilor profesionale au oferit masterclassuri originale în cadrul Orășelului European

Mai mulți elevi împreună cu profesorii lor de la Școala Profesională Nr.2, Nr. 4 și Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău au oferit un spectacol inedit vizitatorilor Orășelului European, organizat pe 13 mai în centrul capitalei. Aceștia și-au etalat măiestria și abilitățile practice la sculptat în lemn, fructe și legume, prelucrarea pielii, precum și executarea coafurilor și machiajului în stil european.

02.05.2017

Ediția 2016-2017 a Consiliului Național al Elevilor din colegii și școli profesionale la final de mandat

În perioada 27-29 aprilie 2017, membrii Consiliului Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic (CNE ÎPT), anul de studii 2016-2017, au participat la ultimul atelier de lucru din acest an, încheindu-și mandatul de activitate.

26.04.2017

Absolvenții școlilor profesionale, colegiilor și centrelor de excelență au idei de afaceri inovative

La Chișinău a demarat miercuri, 26 aprilie, o nouă ediție a concursului regional „Cel mai bun plan de afaceri” al absolvenților instituțiilor de învățământ profesional tehnic (ÎPT). La ediția curentă a concursului participă 99 de planuri de afaceri, cu 29 mai mult de cât în 2016, ceea ce demonstrează potențialul antreprenorial sporit al elevilor.

19.04.2017

Absolvenții instituțiilor de învățământ profesional tehnic vor fi evaluați în bază de competențe

Ministerul Educației a inițiat miercuri, 19 aprilie, prima rundă de instruiri a evaluatorilor naționali în domeniul certificării competențelor profesionale ale absolvenților instituțiilor de învățământ profesional tehnic (ÎPT). Activitatea se desfășoară în contextul experimentării noului concept de organizare și desfășurare a examenului de calificare în domeniul ÎPT, care  presupune evaluare centralizată a elevilor.

13.04.2017

La Centrul de Excelență în IT lucrările de renovare sunt în toi

Joi, 13 aprilie, Viceministra educației, Cristina Boaghi, a efectuat o vizită de documentare a lucrărilor de renovare desfășurate la Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale (CEIT). Acesta este unul din cele zece centre de excelență care urmează să fie reparate capital cu sprijinul Uniunii Europene, în cadrul programului de suport bugetar pentru modernizarea învățământului profesional tehnic.