Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Începând cu noul an școlar, toate colegiile și școlile profesionale vor oferi cursuri de instruire în domeniul IT
24.08.2016

2-minMai multe cadre didactice de informatică din colegii și școli profesionale participă în perioada 24-25 august 2016 la un atelier de lucru privind diseminarea Curriculumului modular Tehnologia Informației și a Comunicațiilor în învățământul profesional tehnic (ÎPT). Noul curriculum a fost elaborat și aprobat în anul 2016 de către Ministerul Educației cu sprijinul Proiectului de Asistență Tehnică al UE și conține elemente inovative axate pe dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor.

La deschiderea atelierului de lucru, Silviu Gîncu, Șef Direcție ÎPT la Ministerul Educației, a menționat că introducerea cursurilor de IT și elaborarea unui nou curriculum pentru predarea acestora în colegii și școli profesionale constituie una din prevederile reformei învățământului profesional tehnic, având drept scop modernizarea acestui domeniu al educației.

“Începând cu luna septembrie toți elevii din școlile profesionale și colegii vor avea acces la instruire de calitate în domeniul IT, pentru a dobândi acele competențe digitale de care au nevoie la angajare”, a spus acesta.

Adrian Stoica, Lider de Echipă al Proiectului de Asistență Tehnică al UE, a precizat că elaborarea și aplicarea noului curriculum în instituțiile ÎPT reprezintă o condiție pentru finanțarea ulterioară a reformei de către Uniunea Europeană.

În cadrul atelierului de lucru, profesorii de informatică au aflat care sunt elementele noului curriculum, care sunt modalitățile de predare, precum și ce competențe ar trebui dezvoltate elevilor, astfel încât aceștia să fie pregătiți în conformitate cu necesităților pieței muncii. În particular, au fost prezentate cinci module de instruire ale noului curriculum: Utilizarea sistemelor de operare, utilizarea echipamentelor periferice, procesarea textelor, calculul tabelar, tehnologii multimedia și tehnologii de comunicare.

De asemenea, participanților le-au fost prezentate exemple de aplicarea a curriculumului în practică pentru disciplinele din domeniul TIC incluse în planurile de învățământ la meserie/specialitate.

Atelierul de lucru privind diseminarea Curriculumului modular Tehnologia Informației și a Comunicațiilor în învățământul profesional tehnic (ÎPT) este organizat de Ministerul Educației cu sprijinul Proiectului de Asistență Tehnică al Uniunii Europene.