Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Manuale și materiale didactice modernizate pentru viitorii sudori
20.05.2016

1-minUn lot de 4800 de cărți și culegeri de teste adresate elevilor și maiștrilor-instructori din învățământul profesional la meseria sudor au fost donate școlilor profesionale din Republica Moldova vineri, 20 mai, în cadrul unui eveniment desfășurat la ȘP nr.3 din Chișinău.

Donația cuprinde patru titluri de carte pentru patru procedee de sudare (”Sudarea metalelor cu electrod învelit”, ”Sudarea cu flacăra de gaze”, ”Sudarea cu sârmă-electrod în mediu de gaz protector”, ”Sudarea cu electrod nefuzibil în mediu de gaz protector inert”), însoțite de o culegere de teste de evaluare, fiind parte a Proiectului-parteneriat de instruire a meșteșugarilor Kreishandwerkerschaft Hersfeld-Rotenburg, care-și desfășoară activitatea în mai multe școli profesionale din Republica Moldova.

Potrivit coordonatorului de proiect, Wolfgang Dressel, ideea elaborării acestor manuale a apărut încă acum zece ani, când a observat o lipsă acută de materiale didactice de specialitate. “Cărțile pe care le donăm astăzi conțin informație actualizată conform ultimelor standarde internaționale în domeniul sudării. Aceasta înseamnă că elevii care vor însuși conținutul celor patru cărți vor deține toate cunoștințele teoretice necesare pentru certificarea internațională în acest domeniu”, a spus Wolfgang Dressel.

Pe lângă manuale, școlile au primit și culegeri de teste pe suport electronic și format tipar, pentru evaluarea cunoștințelor elevilor. Materialele didactice au fost oferite de Asociația Sudorilor din Germania și traduse în limba română. Cărțile prezintă informații teoretice, scheme și indicații practice în domeniul sudării, pentru instruirea de calitate în acest domeniu.

Cristina Boaghi, viceministrul educației, a mulțumit partenerilor germani pentru susținerea învățământului profesional tehnic și a menționat că astfel de activități sunt foarte importante pentru modernizarea sistemului de învățământ din Republica Moldova.

“Am certitudinea că viitorii specialiști în domeniul prelucrării metalelor, care învață în școlile profesionale, vor fi pregătiți la cel mai înalt nivel grație acestor materiale didactice. Aceasta este o prioritate a Ministerului Educației, care și-a propus să reformeze învățământul profesional tehnic și să pregătească specialiști calificați, în corespundere cu necesitățile angajatorilor”, a spus viceministrul.

Prezenți la eveniment, directorii școlilor profesionale și-au exprimat aprecierea pentru suportul acordat de Proiectul-parteneriat de instruire a meșteșugarilor din Germania. “Suntem una din cele patru școli beneficiare ale proiectului și în rezultatul activităților a sporit calitatea educației și măiestria instructorilor, motiv pentru care vă mulțumim”, a spus Vitalie Negură, directorul ȘP din Căușeni.

În prezent în Republica Moldova își fac studiile în jur de 1200 de elevi la meseria sudor. Aceasta este a patra cea mai solicitată meserie de către elevi, după cea de bucătar, mecanic auto și frizer. Anual Ministerul Educației pregătește peste 300 de specialiști calificați în acest domeniu, care execută operațiuni de sudare a metalelor și au perspective de angajare în construcții, industrie și în companiile orientate spre export.