Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
80 de specialiști vor deveni formatori naționali pentru aplicarea noilor curricula în învățământul profesional tehnic
19.10.2016

14650748 1153759641377258 6260659449901355039 nÎn perioada 17-19 octombrie 2016 la Chișinău se desfășoară prima instruire pentru  20 de formatori naționali în sectorul Agricultură și Industrie Alimentară, care vor instrui cadrele didactice din instituțiile de învățământ profesional tehnic (ÎPT) din acest important sector economic,  în vederea  aplicării noilor curricula. Evenimentul este organizat de Ministerul Educației, cu sprijinul Proiectului de Asistență Tehnică al UE.

Potrivit organizatorilor, aceasta este prima instruire de acest fel. În total vor fi organizate patru instruiri tematice (pentru sectoarele: Agricultură și Industrie Alimentară, Construcții, IT și Transport), în urma cărora 80 de specialiști vor deveni formatori  naționali în implementarea curriculumului, urmând să livreze  noile conținuturi curriculare în instituțiile ÎPT.

În deschiderea evenimentului, Adrian Stoica, Lider de Echipă al Proiectului de Asistență Tehnică al UE, a reiterat că învățământul profesional tehnic din Republica Moldova trece printr-un amplu proces de modernizare, iar noile curricula reprezintă un element central al schimbării.

„Procesul de evaluare a instituțiilor ÎPT ne-a demonstrat că metodele de instruire și curricula utilizate în școlile profesionale sunt învechite, de aceea Ministerul Educației, cu sprijinul Uniunii Europene, dezvoltă noi curricula pe meserii și specialități. Scopul acestora este de a îmbunătăți radical conținuturile și metodele de predare-învățare-evaluare, astfel încât toți elevii să dețină aceleași competențe și abilități practice la absolvire, care să fie relevante pentru angajarea în câmpul muncii. Noile curricula urmează să fie explicate cadrelor didactice pentru a fi aplicate cu succes, iar rolul formatorilor este foarte important în acest sens”, a precizat acesta.

La atelierul de formare a formatorilor participă doi experți internaționali din Uniunea Europeană și un expert național în domeniu, care urmează să livreze viitorilor formatori cunoștințe teoretice și practice privind: procesul de elaborare a curriculumului, Cadrul de Referință și Ghidul de implementare, Stiluri de învățare, Teorii de livrare a curriculumului și alte informații specifice. În timpul fiecărei sesiuni de formare, participanții vor avea posibilitatea să desfășoare activități în grup, să inițieze discuții și schimb de experiență, care le va ajuta în activitatea ulterioară.

Următoarele ateliere de lucru pentru formarea formatorilor se vor desfășura până la începutul lunii decembrie, după care formatorii naționali vor începe instruirile cadrelor didactice în școli în vederea aplicării noilor curricula.