Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Prima platformă online în domeniul Învățământului Profesional Tehnic a fost lansată în Moldova
09.12.2016

1O platformă online de Învățământ Profesional Tehnic (ÎPT) www.ipt.md, creată cu sprijinul Uniunii Europene, a fost lansată în Republica Moldova. Platforma are scopul de a informa publicul despre realizările acestui domeniu de învățământ și a oferi un mijloc de comunicare și schimb de informații pentru beneficiarii acestui sistem – elevi, profesori, agenți economici, autorități.

Evenimentul de lansare a portalului a avut loc în incinta Centrului de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale, fiind moderat şi co-prezentat de membrii Consiliului Naţional al Elevilor din ÎPT. Cu acest prilej Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” a amenajat şi o expoziţie a lucrărilor de grafică computerizată realizate de elevi.

Viceministrul educației Vasile Marina a evidențiat importanța acestui portal pentru dezvoltarea sistemului de ÎPT în Republica Moldova și a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinul acordat în vederea modernizării învățământului vocațional.

“Crearea unei platforme informaționale specializate în acest domeniu confirmă angajamentul Ministerului Educației pentru dezvoltarea continuă a acestui segment educațional. Pentru Ministerul Educației învățământ profesional modern și de calitate înseamnă în primul rând ofertă educațională adaptată la rigorile pieței muncii și specialiști bine pregătiți în conformitate cu cerințele angajatorilor”, a spus Viceministrul Educației.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a menționat că “platforma reprezintă o oportunitate bună de a demonstra excelență și calitate și a informa despre oportunitățile pe care le oferă învățământul profesional tehnic din Republica Moldova. Astăzi vrem să subliniem că învățământul vocațional este interesant, distractiv și are potențialul de a oferi o carieră de succes tinerilor din această țară”, a spus Pirkka Tapiola.

Beneficiarii platformei www.ipt.md sunt elevii, profesorii, reprezentanții pieței muncii și publicul interesat de evoluția acestui domeniu de învățământ. Pe platformă pot fi accesate Harta interactivă a tuturor instituțiilor ÎPT din Moldova, lista completă a meseriilor și specialităților care pot fi studiate astăzi în centrele de excelență, colegii și școli profesionale, o bază de date a produselor educaționale din acest domeniu (standarde ocupaționale, calificăre profesionale și curricula), precum și alte informații utile.

Platforma www.ipt.md a fost creată cu sprijinul Uniunii Europene, în cadrul programului de suport bugetar pentru modernizarea ÎPT. Platforma va fi gestionată de ME și de Centrul Republican pentru Dezvoltarea. Învățământului Profesional, urmând să fie dezvoltată și completată permanent cu informație de către instituțiile de învățământ profesional tehnic, elevi și agenți economici.

Învățământul profesional tehnic din R. Moldova numără în prezent 11 centre de excelență, 32 de colegii și 44 școli profesionale, iar oferta educațională cuprinde în jur de 80 de meserii și 100 de specialități.