Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Absolvenții instituțiilor de învățământ profesional tehnic vor fi evaluați în bază de competențe
19.04.2017

IMG 9571 minMinisterul Educației a inițiat miercuri, 19 aprilie, prima rundă de instruiri a evaluatorilor naționali în domeniul certificării competențelor profesionale ale absolvenților instituțiilor de învățământ profesional tehnic (ÎPT). Activitatea se desfășoară în contextul experimentării noului concept de organizare și desfășurare a examenului de calificare în domeniul ÎPT, care  presupune evaluare centralizată a elevilor.

Timp de trei zile cei 30 de evaluatori vor beneficia de o instruire aprofundată în acest domeniu, fiind ghidați de experți internaționali și naționali.  Ulterior ei vor fi implicați în comisiile de evaluare și certificare a competențelor profesionale ale absolvenților ÎPT.

În cadrul atelierului, experta internațională Karen Adams a oferit participanților o viziune de ansamblu asupra procesului de organizare și desfășurare a examenelor de calificare și evaluării elevilor pe bază de competențe. Aceasta a oferit exemple practice și a implicat participanții în exerciții practice, focusându-se primordial asupra necesității instruirii și evaluării elevilor din perspectiva angajabilității și competențelor cerute la locul de muncă.

„A fi competent înseamnă a realiza sarcina impusă, iar evaluatorii urmează să privească rezultatul final obținut de către elevi și nu detaliile particulare ale sarcinii”, a precizat aceasta.

De notat că în 2016 Ministerul Educației a pilotat o nouă metodologie de evaluare a competențelor profesionale ale elevilor la specialitățile „Informatica”, „Finanțe”, „Metrologie, standarde și certificarea producției”, „Contabilitate”, „Ecologia și protecția mediului ambiant”. În 2017 toți elevii din sistemul ÎPT care vor absolvi aceste specialități vor fi evaluați în baza unor criterii comune conform noii metodologii.

La atelierul de instruire a evaluatorilor au participat cadre didactice de la mai multe instituții de ÎPT implicate în procesul de experimentare a noului concept de organizare și desfășurare a examenului de calificare, inclusiv Centre de Excelență și colegii.

Prima rundă de instruiri a evaluatorilor se desfășoară în perioada 19-21 aprilie. Participanții vor primi sarcini și teme pentru acasă, urmând să prezinte rezultatele activității în cadrul unui atelier de instruire separat, care se va desfășura în luna mai. 

Atelierele de instruire a evaluatorilor naționali sunt organizate de Ministerul Educației cu sprijinul Proiectului de Asistență Tehnică al Uniunii Europene.