Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Rolul Comitetelor Sectoriale discutat în cadrul unui atelier de lucru la Chișinău
03.05.2017

front pageReprezentanții Comitetelor Sectoriale (CS), Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerului Educației, precum și experți naționali și internaționali în domeniul formării profesionale s-au reunit miercuri, 3 mai, în cadrul unui atelier de lucru la Chișinău.

Scopul atelierului a fost de a examina situația curentă a CS și a identifica soluții pentru dezvoltarea și asigurarea funcționalității lor.

În cadrul atelierului a fost discutată experiența europeană a parteneriatului social în domeniul formării profesionale, situația CS, precum și problemele cu care se confruntă acestea.

De asemenea, au fost propuse direcțiile de eficientizare a CS, iar reprezentanții acestora au adresat partenerilor sociali propuneri de colaborare și sprijin pentru necesități concrete. Un subiect important s-a referit la Platforma de cooperare și conlucrare a CS pentru formarea profesională din Republica Moldova. 

Expertul  Fundației Europene de Instruire, Pascualino Mare, a informat participanții despre experiența internațională în acest domeniu și modelele existente în diferite țări.

«CS sunt diferite în toate țările în funcție de contextul lor și nu există un model unic care ar putea fi preluat. În unele țări angajatorii au un rol important în CS, în alte țări statul are un rol mai mare, de aceea este important să se țină cont de contextul local. Modelele nu pot fi copiate și urmează să vedem care este cel mai bun mod de a asigura funcționarea CS în Moldova», a menționat acesta.

Reprezentanții Proiectului de Asistență Tehnică al UE s-au referit la situația curentă a Comitetelor Sectoriale.

În cadrul atelierului, participanții au identificat și unele practici bune de funcționare a CS în Moldova, care ar putea fi replicate la nivel de sistem.

Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, în 2014 a fost creat conceptul platformei de dialog social care include toți actorii relevanți acestui sistem.

«Toate politicile ME sunt elaborate în prezent în comun cu CS. Așa au fost elaborate Кegulamentul privind stagiile de practică, meseriile conexe, ceea ce asigură o legătură mai bună cu piața muncii», a precizat Ala Osoianu, Consultantă în cadrul Direcţiei Învăţămînt secundar profesional şi mediu de specialitate la ME.

Participanții din partea Comitetelor Sectoriale au menționat că deși există practici bune de percepție a CS în societate,  problema esențială rămâne a fi reticența agenților economici de a se implica în acest proces și  a contribui la formarea profesională continuă.

Participanții la atelier au lucrat în grupuri pentru identificarea soluțiilor și pașilor de viitor. Astfel, potrivit acestora, există trei direcții strategice pentru dezvoltarea CS: clarificarea  statutului juridic; creșterea gradului de cooperare dintre Comitete, prin intermediul Platformei de cooperare și identificarea mecanismelor de acces la finanțare, în vederea consolidării capacităților lor.

Atelierul de lucru a fost organizat în cadrul Proiectului de Asistență Tehnică al Uniunii Europene în parteneriat cu Fundația Europeană de Instruire.